top of page

Віж живота до серця - єгипетський танець беледі

Оновлено: 21 лют.


стаття про східні танці, історія танцю живота
Єгипетські танцівниці, східні танцівниці

Одним з найпопулярніших стилів східного танцю (танцю живота) у світі є м'який, жіночний і автентичний єгипетський танець беледі

Беледі буквально означає "моя країна, моя земля" в перекладі з арабської. Словом беледі можна описати все, що належить до арабської, в нашому випадку єгипетської, культури. Зазвичай це слово використовується для позначення кількох понять:

1. Все, що належить до рідної для єгиптян культури: наприклад, фустан беледі - народне вбрання, хубз беледі або ейш - хліб, випечений за традиційним рецептом, бінт беледі - дівчина моєї країни, землячка, співвітчизниця.

2 . Музичний ритм. Ритмічний малюнок, характерний для Єгипту. Інша професійна назва масмуді - сагір або малий масмуді.

3. Традиційний єгипетський танець. Популярною формою танцю живота є ракс беледі, тобто танець мого краю. Цим словом також позначають музичну форму, яка використовується для танцю живота в стилі беледі. Зазвичай вона складається з 3 компонентів.

На початку - таксім, довге соло акордеона або арабської флейти - наю, іноді мізмару, також духового інструменту. Під це соло танцюристка виконує м'які, змієподібні рухи животом, хвилі, вісімки стегнами, нахили і повороти корпусу, пластичні рухи руками.

У другій частині до сольного інструменту приєднується арабський барабан табла (дарбука), звучить ритм беледі та традиційна мелодія. Танцівниця використовує як пластичні рухи, так і різкі акценти стегнами та животом, кроки та оберти.

Наприкінці темп прискорюється, іноді ритмічний малюнок змінюється, з'являється інший ритм - аюб. Часто в кінці звучить соло табла (арабський барабан). Танцівниця "вибиває" ритмічний малюнок стегнами, грудьми і животом, виконує шиммі (вібрації стегнами, животом і плечима) в такт барабану, динаміка танцю наростає, танцівниця все більше і більше запалює публіку. І, нарешті, гучний фінальний барабанний бій і ефектна поза виконавиці, щирі оплески та яскраві емоції глядачів накривають майстриню рясним дощем!

Танець беледі зазвичай спонтанний, імпровізований і вимагає від виконавиці великої майстерності. Під час виступу танцівниця контактує з глядачами очима, жестами, фліртує і підіграє публіці..

Історія танцю живота, школа східних танців Аміра
Єгипетська танцівниця Тахія Каріока

Костюм для східного танцю беледі

Традиційно беледі танцюють у народному вбранні, хоча допускається і класичний костюм для танцю живота (вишиті ліф та пояс із спідницею). Якщо Ви хочете підкреслити автентичність Вашого східного танцю, гарним вибором буде єгипетська сукня - галабея, підв'язана шарфом або поясом з монетами. На голову можна пов’язати шарф або хустку до яких чудово підійдуть масивні серги в єгипетському стилі. Руки та ноги слід прикрасити браслетами.

Під час танцю виконавиця може акомпанувати собі сагатами (металеві музичні тарілочки, що одягаються на пальці рук).

Характер народного танцю беледі - пластичний, ненапружений, по котячому м'який і в той же час грайливий, у ньому немає динамічних переміщень по сцені, хореографічних обертів та елементів балету.

Останнім часом популярним став беледі модерн (modern baladi) - це сучасний, сценічний східний танець. Від народного танцю баладі його відрізняє більша насиченість рухами, перебільшені прогини корпусу, красиві арабески та рухи запозичені з інших танцювльних стилів, також велика кількість обертів, пафосна сценічна манера виконання. За лексикою - це радше ракс шаркі, а за музикою беледі. Танець у такому стилі хоча і не передає народного єгипетського колориту, але має динаміку і видовищність, він чудово виглядає на концертах та конкурсах східного танцю. Незважаючи на ритм беледі в музиці - його переважно виконують в номінації класичний східний танець.

Попри свою традиційність, танець у стилі беледі і сьогодні є актуальним, цікавим та має базліч прихильників та прихильниць в усьому світі.


Єгипетський баладі у виконанні єгипетської танцівниці Фіфі Абду (Fifi Abdou)



Сучасний баладі (modern baladi) у виконанні професійної танцівниці Аміри Абді



Останні пости

Дивитися всі
bottom of page